Project Description

Als gastcurator maakte ik de tentoonstelling ‘Op de leest van Jan Jansen – 60 jaar schoenen & Dutch Design’ in Museum JAN te Amstelveen. Ruim een jaar werkte ik aan het concept, de organisatie en ideeën voor een randprogrammering, had contact met alle 22 deelnemende designers en natuurlijk schoenmeester Jan Jansen zelf. Begin april opende de expo voor pers; vanwege de coronamaatregelen moet het publiek nog even wachten. De pers is vooralsnog lovend: er waren volop positieve reacties in onder andere televisieprogramma’s Koffietijd, RTL Boulevard en Tijd voor Max, op de radio in Opium en van schrijvende pers van Fashion United en Harper’s Bazaar.

De aanleiding voor de tentoonstelling is de 80e verjaardag van Jan Jansen en het feit dat hij 60 jaar in het vak zit; de schoenen van de ontwerper staan dan ook centraal. Daarbij bedacht ik een multidisciplinair concept. De ontwerpen van Jansen verdeelde ik in zeven peilers, zoals zijn kleurgebruik, materiaalkeuze en innovatieve constructies. Hiernaast plaatste ik werk van jongere generaties Dutch designers, wiens werk een parallel vertoont met dat van Jansen. Zo zijn er ontwerpen te zien van mode-ontwerpers als David Laport, Ronald van der Kemp en Mattijs van Bergen, meubels van Jan des Bouvrie en Mina Abouzahra en accessoires van Thomas Eurlings en Aliki van der Kruijs.

Overigens deed ik eerder veel onderzoek naar Jan Jansen. In 2012 schreef ik mijn masterscriptie over zijn beroemde Bamboeschoen, een jaar herschreef ik mijn onderzoek tot boek, uitgegeven door nai010 en gepresenteerd in het Rijksmuseum. Sindsdien hield ik contact met de schoenontwerper. Het was een grote eer deze expo te mogen maken.

 

Foto’s: Eddy Wenting